6 любопитни факта за SMS-ите


6 любопитни факта за SMS-ите
Снимка:

4780

С навлизането на мобилни приложения като Viber и WhatsApp, SMS-ите като че ли загубиха част от популярността си. Все пак за много хора те остават предпочитано средство за комуникация. Знаем ли обаче всичко за кратките съобщения? От PC Mag ни запознават с шест любопитни факта за тях. 

1. Текстовите съобщения се появяват за първи път във Великобритания. Това се случва на 3 декември 1992 година. Софтуерният програмист Нийл Папуърт изпраща първия SMS с текст „Весела Коледа" от персоналния си компютър към мобилния телефон „Orbitel 901“ на своя приятел Ричард Ярвис.

2. Оригиналната идея зад SMS-а съществува още от 1988 година, когато Инициативата по Европейски Телекомуникационни Стандарти (ETSI) я въвежда в първия дигитален европейски стандарт (по това време) – GSM. Ericsson изиграва решаваща роля в развитието на този стандарт, насочвайки фокусът към създаването на здрава и надеждна система и мрежа.

3. 1993 е годината, в която се появява първият мобилен телефон с възможности за изпращане и получаване на текстови съобщения.

4. Ако сте любопитни да узнаете кога е най-доброто време за изпращане на текстови съобщения, имайте предвид че според редица проучвания това е времето между 22:30 и 23:30 часа.

5. Сигналът на оригиналните Nokia телефони всъщност е морзовата азбука за „SMS“.

6. Тони Блеър е първият министър-председател, който използва текстовите съобщения, за да отговаря на въпроси на избирателите си.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички