6 начина да подобрите сигурността на телефона си


6 начина да подобрите сигурността на телефона си
Снимка: iStock/Guliver

3223

Толкова сме свикнали със смартфоните си, че често забравяме, че тези практични джаджи всъщност представляват риск за сигурността ни. В тях се съхраняват името ни, нашите контакти, лични данни и информация за бизнеса или професията ни. Ако хакерите получат достъп до тази информация, могат много да ни навредят. Има обаче няколко начина, по които можем да увеличим сигурността си. Ето кои са те според MakeUseOf.

1. Не кликайте върху линкове в съобщения и имейли

Приложенията за съобщения и имейл услугите се използват като среда за атака от отчаяни измамници, които чакат да кликнете върху линка им. След като попаднете в капана им, те ви отвеждат до фалшив уебсайт и ви заблуждават за да въведете вашите лични данни и те да станат достъпни за престъпниците. А може по този начин да бъдете подмамени несъзнателно да изтеглите зловреден софтуер. Троянски коне, рекламен софтуер, рансъмуер – всички тези заплахи се предават чрез електронна поща, SMS съобщения и незабавни съобщения.

2. Бъдете внимателни, когато инсталирате приложения

Преди да инсталирате някакъв софтуер на някое мобилно устройство, проучете го. Ще намерите пълна информация за приложението в магазина за приложения за вашата мобилна платформа. Научете повече за това, което приложението прави и какви разрешения изисква. Може да потърсите информация и в интернет дали няма някакви лоши отзиви за него. Що се отнася до избора на магазин за приложения, трябва да се придържате към доверени опции. В случай на Android, това означава да използвате Play Store. За iOS - App Store, и не разкодирайте устройствата си.

3. Разлогнете се след като приключите с онлайн пазаруването

Независимо дали пазарувате чрез приложение или мобилен уебсайт, трябва да се разлогвате, след като приключите.

4. Изключвайте интернет връзката и услугите за местоположение

Не е нужно да сте онлайн 24 часа на ден, седем дни в седмицата. Всеки, който има нужда от вас спешно, ще ви изпрати текстово съобщение или ще ви звънне по телефона. Освен ако не сърфирате в интернет, не разглеждате Facebook, не изпращате имейли, тогава наистина не трябва да сте онлайн и е добре да изключите онлайн достъпа. Същото важи и за Bluetooth, както и за услугите за местоположение.

5. Не разкодирайте устройството си

Макар да има много добри причини да разкодирате вашето устройство, не го правете ако държите на сигурността си и неприкосновеността на личния си живот.

6. Архивирайте редовно

Какво се случва с данните в телефона ви, ако устройството ви е изгубено, откраднато или заключено с рансъмуер? Ако имате навика да архивирате данните си редовно, ще си спестите много проблеми ако някога попаднете в горните три сценария. Ръчно архивиране на данни чрез USB кабел е едната от опции за потребителите на Android, но има много приложения, които ще правят това. За iOS, пълно резервно копие на вашия телефон може да се направи чрез iTunes. Ако използвате облачна услуга з съхранение, уверете се, че жизненоважните за вас файлове и папки са синхронизирани с профила ви, редовно се актуализират и са лесно достъпни от други устройства.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички