6 начина, по които собственият ви телефон застрашава сигурността ви


6 начина, по които собственият ви телефон застрашава сигурността ви
Снимка: iStock/Guliver

4076

Смартфонът е безспорно удобство, но покрай десетки си предимства има и някои доста сериозни недостатъци. И то такива, които могат да застрашат безопасността на собствениците им. От MakeUseOf разказват повече за рисковете.

1. Метаданните на снимките.

Знаете ли, че по подразбиране всяка снимка, която правите с Android или iOS устройството си, съдържа информация за местоположението, където е направена? Това означава, че всяка снимка може в един момент да разкрие къде сте били и къде ходите често. На практика, всяко приложение, на което разрешавате достъп до снимките си, може да събере тази информация от тях.

За да деактивирате геотагинг функциите на Android смартфона си, отворете приложението Camera. Докоснете бутона за меню и изберете Settings. Деактивирайте опцията „Save location“. За iOS, отидете в Settings > Privacy > Location Services. Изберете „Camera“ от списъка и изберете „Never“, за да деактивирате опцията.

2. Тайно заснети скрийншотове.

Един от най-често срещаните страхове сред собствениците на смартфони е, че приложенията използват микрофона на телефона им, за да записват всичко, което казват. Но какво да кажем за приложенията, които записват това, което е на екрана ви? За съжаление има такива приложения. Навярно можете да си представите каква огромна вреда би могла да причини тази злоупотреба. Лични текстови съобщения, заявки за търсене в мрежата, пароли, снимки и т.н. – всичко да е обществено достояние, как ви се струва?

3. Разрешенията, които даваме на приложенията.

Когато инсталирате приложение на телефони си, то може да поиска от вас разрешение за достъп до неща като местолжението ви, камерата ви, контактите ви и т.н. Както Android, така и iOS ви позволяват да забранявате и позволявате отделни разрешения, което е страхотно. Но тъй като приложенията могат да получат достъп до тази информация за каквото и да било, щом я позволите веднъж, няма как да знаете кои приложения нарушават поверителността ви.

4. Проследяване в интернет.

Браузърът на вашия смартфон остава отпечатъци навсякъде в интернет. Освен че запазва списък с всички сайтове, които посещавате, той предоставя информация на трети страни за това какви сайтове посещавате, какви продукти разглеждате, какво търсите в Google, какви са техническите характеристики на вашия смартфон.

5. Сензорите във вашия телефон.

Вашият телефон е оборудван с много сензори, които измерват физическата информация за устройството. Приложенията, които използвате и операционната система на устройството ви, имат достъп до тези сензори за различни цели. Няма информация за това кои приложения регистрират тази информация и я използват срещу вас. Използвайки акселерометъра, приложенията могат да разберат колко често телефонът ви стои неподвижно или кога го носите в джоба си. Това не е невинна информация, дори и на пръв поглед да изглежда така.

6. Вашият доставчик на мобилни услуги.

Не трябва да се забравя и доставчика на мобилни услуги. Например, клетъчните кули, с които се свързвате, могат да разкрият къде ходите често или къде се намирате.

Източник: digital.bg

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички