Брюксел се опитва да ограничи правата на Google


Брюксел се опитва да ограничи правата на Google
Снимка:

2392

Има реален шанс концепцията за Авторски права в Европейския съюз (ЕС) скоро да се промени изцяло и то в ущърб на интернет търсачки като Google. Причината за това е предложението на Европейската комисия (ЕК) за приемането на законови текстове, които дадат специални права на онлайн издателите, които ще "изравнят" правата им с тези на интернет търсачките, пише EUObserver.

На практика ключовият момент в предложението на ЕК е, че търсачки като Google може би ще трябва да плащат на издатели, за да индексират авторско съдържание – независимо дали говорим за част от текст, цитат или снимки.

По отношение на авторското съдържание, когато говорим за музикалната сфера, доста музиканти се оплакват, че не печелят достатъчно. Обвиненията доста често са насочени към един от най-популярните проекти на Google – YouTube. С новите предложения на Европейската комисия Google ще бъде задължена да използва филтри за YouTube, за да премахва защитено авторско съдържание. В момента това се случва, само ако авторът изпрати оплакване. От Google обаче контрираха, че са похарчили 53 млн. евро за софтуер, който разпознава и премахва защитено авторско съдържание от YouTube.

Засилване на прозрачността във финансово отношение е друг важен момент от предложенията на Брюксел, с който се настоява търсачките да дават повече информация за печалбата си от индексирано авторско съдържание.

Предложенията на ЕК беше посрещнато радушно от големите издателски групи EMMA, ENPA, EPC и NME. “Това е необходима историческа стъпка, която гарантира плурализма на медиите и е основа на свободата на мнението и демокрацията в дигиталния свят“, казват издателите.

Според Google обаче новите предложения на ЕК не са добре балансирали. Американската компания отдавна твърди, че не печели от реклами, когато става въпрос за индексиране на новинарски услуги. "Тези предложения ще превърнат Интернет в място, където за да качиш нещо, първо трябва да се консултираш с адвокат", заяви вицепрезидентът на Google Каролин Аткинсън.

Предварителен провал?

Новите предложения на ЕК доста приличат на вече правени и влезли в сила предложения в Германия и Испания относно авторските права, които обаче се провалиха заради твърде големите рестрикции.

В Германия, например, през 2013 година влезе в сила закон, според който Google плаща такса на онлайн издатели за съдържание, което излиза в търсачката чрез активен линк, снимка и кратък увод. Тогава американската компания каза, че ще индексира съдържание от такива издатели, но без картинка и увод, което доведе до 80% спад на трафика на такива сайтове. След този удар 90% от сайтовете решиха да не искат пари от Google.

В Испания случаят беше малко по-различен – там Google трябваше задължително да плаща за уводен текст към хиперлинк, ако иска да индексира. Това доведе до средно 6% спад на трафика към онлайн издатели в Испания, но 14% към по-малките сайтове, които повече разчитат на Google като платформа за набиране на потребители.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички