Честит рожден ден, Apple!


Честит рожден ден, Apple!
Снимка: Getty Images/Guliver

2814

Една от най-влиятелните компании в света - американската Apple, отбелязва днес своя 40-и рожден ден.

Компанията е основана на 1 април 1976 г. от Стив Джобс, Стив Уозняк и Роналд Уейн. През последните четири десетилетия тя се превърна от един любителски проект, разработен в гаража, в гигант с пазарна капитализация от 600 млрд. долара.

В момента Apple, започнала от продажбата на прости компютърни системи, разполага с 480 магазина в 18 страни по света, а нетната й печалба през 2015 г. надвишава 53 млрд. долара.

Сред най-популярните устройства, които създаде корпорацията са музикалният плеър Irod, ноутбука, настолният компютър iMac, както и, разбира се, iPhone. Според последни данни над 1 млрд. души по света използват устройствата на Apple.

В скорошно интервю главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че „никой не е можел да си представи, че Apple ще има такава популярност”.

Годишнината беше помрачена от спора с американските власти относно политиката на компанията за защита на информацията и непредоставения дори на властите достъп до данните в устройството. Дискусиите около това избухнаха с нова сила през февруари тази година, след като съдът нареди на Apple да помогне на ФБР, като предостави достъп до смартфона на заподозрения в терористична дейност Саид Фарук. Мъжът и неговата съпруга откриха стрелба в център за хора с увреждания в Сан Бернардино ,Калифорния. В резултат на атаката 14 души загинаха, а 21 бяха ранени.

Кук твърди, че компанията вече е предоставила на властите цялата необходима за разследването информация. Той многократно заяви, че компанията не възнамерява да предостави на правителството специален софтуер, който позволява проникване в устройствата на iPhone. Властите успяха да проникнат в телефона на Фарук с помощта на хакери, което още повече засили вниманието към темата. Apple дори заяви, че заради този случай смята да засили защитата на своите устройства.

Но все пак годишнината ще бъде отпразнувана подобаващо с нови продукти. Миналата седмица Apple представи най-новите модели на своите устройства. Поредното попълнение e iPhone SE. В края на септември пък се очаква появата на iPhone 7 на пазара.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички