Дело на Oracle срещу Google решава бъдещето на API-тата


Дело на Oracle срещу Google решава бъдещето на API-тата
Снимка: Getty Images

4177

Когато в съдебната зала се изправят гиганти в областта на ИТ като Google и Oracle, за всички е ясно, че ще се решават конфликти, които ще имат въздействие върху световната софтуерна индустрия. Как може да се отрази това дело на API-тата (Application Programming Interfaces), с които боравят хиляди софтуерни инженери, предстои да разберем.

Делото Google срещу Oracle

Върховният съд в САЩ е отказал да изслуша делото на Oracle срещу Google, изпращайки дълго проточилия се съдебен процес обратно до по-ниска инстанция, където Google ще трябва да докаже, че е използвал правилно защитените с авторски права API-та на Oracle. Делото се наблюдава отблизо от цялата софтуерна индустрия, защото финалното решение може да има голямо влияние върху софтуерната разработка. Oтсъждане на съдията в полза на Oracle може да даде на някои технологични компании „безпрецедентна и опасна власт“ върху програмистите от по-малки фирми правейки създаването на софтуер значително по-трудно. Това поне е мнението на фондацията Electronic Frontier. Такава ще бъде ситуацията освен ако законите за честна употреба не защитят използването на API-та.

Делото се върти главно около кода зад операционната система Android. Google е създал Android върху модифицирана версия на Java, програмният език разработен през 90-те години от Sun Microsystems (сега притежание на Oracle). За да стимулира разработката на приложения за новата си платформа, Google е използвал вече съществуващото API на Java, с което много програмисти са били свикнали да работят.

Битката за Android е всъщност битка за бъдещето на API-тата

API-тата са ключ към съвременната софтуерна разработка – те са блокове код, които позволяват на различни програми да комуникират една с друга. API-тата са широко използвани днес и позволяват трети програми и услуги да бъдат изградени върху вече съществуващи услуги. Например, Twitter приложения като Tweetbot използват API-то на Twitter, за да издърпват данни от социалната мрежа. Много твърдят, че свободното използване на API-та е основополагащо за конкуренцията и иновацията, която движи софтуерната индустрия от години.

Откъде започна всичко и накъде отива делото

Oracle съдиха Google през 2010 гodina. Софтуерният гигант заяви, че Google е нарушил авторските му права като е използвал API-то на Java без позволение. В своя защита Google каза, че API-тата не могат да бъдат защитени с авторски права. Според Google, принципът е че „отворените и оперативно съвместимите програмни езици формират важна основа за софтуерната разработка“ и са „ключ към сътрудничество и иновация“.

През 2012 година окръжен съд отсъди в полза на Google, наричайки API-то „утилитарен и функционален набор от символи“, които не могат да бъдат обвързани с авторски права. Миналият май обаче, федерален апелативен съд отрече това отсъждане и заяви, че е възможно API-то на Java да бъде защитено с авторски или сродни права. Въпреки това, съдът обяви, че Google все пак е възможно да е използват API-то без да нарушава закона, като изпрати делото на по-ниска инстанция. От там ще продължи процесът, след като Върховният съд отказа изслушване по делото.

Автор: Петя Гроздарска, Софтуерен университет

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички