Facebook знае плашещо много за вас. Ето как да разберете точно колко и какво


Facebook знае плашещо много за вас. Ето как да разберете точно колко и какво
Снимка: Getty Images/Guliver

5786

След последния огромен скандал около Facebook, при който стана ясно, че данни на 50 млн. потребители са били манипулирани и използвани с политическа цел, се чуха множество призиви за изтриване на профилите в социалната мрежа.

Истината е, че Facebook знае плашещо голямо количество лична информация за нас. Целият му бизнес лежи върху следенето на това какво правят потребителите в мрежата и в интернет и ползването му за реклама.

Има обаче начин да разберете какво и колко знае сайтът за вас. Ето как:

Влезте във Facebook, натиснете малката стрелка в горния десен ъгъл и отидете на Settings, после на Ads и след това на Your ad preferences.

По принцип Facebook следи и запаметява всичко, което "харесвате", както и какво правите изобщо в интернет. Получава информация и от мобилните приложения, които ползвате, ако на телефона си имате и някое от нейните (Facebook, Messenger, Instagram и др.).

На категорията Your ad preferences вероятно ще видите доста информация, ако имате профил от много време насам. След като сканира всичко, което правите онлайн, Facebook ви изгражда профил, който можете да видите на Your categories. Там е вашата информация, която сайтът споделя с рекламодателите. Така им позволява да таргетират определени групи хора с продуктите и услугите си.

Имате възможност да зачерквате информация от този профил, но не е много ясно какво влияние ще има това върху рекламите, които ви се показват, включително политически. Въпросната информация така или иначе вече е отчетена.

Имайте предвид, че Facebook следи и локацията ви, когато се логвате от телефона си, като прави това и чрез Instagram (приложение, което купи преди години).

Единственият начин да накарате Facebook да НЕ ви следи изобщо е да спрете да използвате всичките му услуги, включително приложенията. Ползването на социалната мрежа е безплатно именно защото тя се издържа чрез рекламодателите, но последните разкрития сочат, че сигурността на потребителите е заложена на карта. Затова е добре да внимавате какво правите онлайн, ако не искате да разкривате твърде много за себе си.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички