Има 50% вероятност скоро да ви уволнят заради робот


Има 50% вероятност скоро да ви уволнят заради робот
Снимка: iStock/Guliver

2526

Вероятността в близките години робот да започне да върши работата ви е цели 50%. Това сочат данни на Bank of England, цитирани от CNN.

Машините биха могли да вземат работните места на над 80 милиона американци и 15 милиона британци през следващите между 10 и 20 години. Това е приблизително 50% от работната ръка на всяка една от тези икономики.

С усъвършенстването си компютрите правят възможна автоматизацията на професии, които досега са смятани за присъщи само за човека, посочва икономическият директор на банката Анди Хелдейн. “Тези машини са различни,” изтъква той. “За разлика от предишните, те имат потенциала да заместят както човешките мозъци, така и човешките ръце”.

Централната банка посочва, че най-голям риск да бъдат заместени има за заетите в администрацията, за чиновниците и работещите в производството. Хелдейн казва, че навлизането на роботи не означава задължително увеличаване на безработицата.

“Хората ще приспособят уменията си към дейностите, в които имат конкурентно предимство пред машините”, обяснява той.

Не за пръв път технологията радикално променя пазара на труда. По време на Индустриалната революция голяма част от работниците, извършващи ръчен труд, са принудени да повишат квалификацията си за по-сложни дейности.

Хелдейн предупреждава обаче, че този път може да е различно, тъй като интелигентните роботи все по-често изземат професии, изискващи средна квалификация, отставяйки на хората само ниско- и висококвалифицираните професии. Това може да притисне хората в средата, карайки ги да приемат работа, която е под квалификацията им.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички