Как да направите батерията на смартфона си по-издържлива


Как да направите батерията на смартфона си по-издържлива
Снимка: Thinkstock

3933

При всички техни предимства, повечето смартфони и таблети има и един основен недостатък - батериите им не са издържливи. А това е особено голям проблем, ако ползвате устройството си активно. Има обаче няколко начина за удължаване на живота на батерията. Ето какви са те:

Съвет 1: Използвайте я

Важно е да помните, че батериите не се разреждат само по време на употреба, но и когато не се използват. Така че третирайте батериите и устройствата които те захранват като продукти със срок на годност. Купувайте възможно ‘най-пресните‘ всеки път и им се наслаждавайте докато са в употреба. Друг добър съвет е да не купувате батерии със съмнителен произход.

Съвет 2: Пазете батериите от прегряване

Литиево-йонните батерии имат по-лош враг от неопитното им зареждане и това е топлината. Състоянието на батерията на вашият смартфон ще се влоши много по-бързо, когато тя е гореща, независимо дали това е в резултат на използване на устройството или просто защото сте оставили смартфона си на слънце или до печката. Батерията на смартфона ви се чувства най-комфортно при 0 градуса по Целзий. При тази температура батерията губи само около 6% от капацитета си за една година, докато при жеги загубата е от 20% до 35 %.

Съвет 3: Без "ефект на паметта"

При по-старите акумулаторни батерии, като например, никел-кадмиевите, частичното зареждане и разреждане значително намаляваше енергийният им капацитет. Литиево-йонните батерии нямат "ефект на паметта", при който се намалява капацитета на батерията ако тя започне да се зарежда преди да се е разредила или изтощила. Даже точно обратното, важно е да запомните, че не трябва да позволявате батерията да пада до край. Това означава да не оставяте устройството си да се изключи само поради липса на заряд. Това вреди изключително много на батерията и би могло да скъси нейния живот и издръжливост. За това е добре при възможност да изключвате ръчно джаджата си преди достигането на 0% заряд на батерията, за да избегнете принудителното му автоматично изключване. За да поддържате добрата техническа изправност на батерията, както и за да издържи по-дълго време заряда, зареждайте устройството си преди то да е сигнализирало за изтощена батерия. Най-удачно е да държите батерията заредена между 90 и 45 % през цялото време.

Съвет 4: Има значение как зареждате батериите

Използването на режима за бързо зареждане на батериите има своите предимства и недостатъци. Трябва да имате предвид, че този тип зареждане “стресира” батериите. Безжичното зареждане също е изключително удобно ако телефонът ви поддържа тази функция, но тя крие някои недостатъци. Повечето индуктивни зарядни губят енергия, генерирайки топлина. А топлината е убиец на батерията. Така че, най-добрият начин за зареждане на смартфона е да го включите към електрическата мрежа – тя зарежда бързо и безопасно.

Източник: digital.bg

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички