Елон Мъск обяви конкурс за вагони за нов свръхбърз влак


Елон Мъск обяви конкурс за вагони за нов свръхбърз влак
Снимка: Getty Images

2233

Основателят на космическата компания SpaceX Елон Мъск обяви конкурс за проекти за пътнически вагони за Хайпърлуп (Hyperloop) – наземна транспортна система за свръхбързо придвижване, пише The New York Times.

Целта на състезанието е да привлече както студенти, така и независими екипи от инженери.

SpaceX планира изграждането на 1600-метрова тестова отсечка в близост до главния си офис в Хоторн, Калифорния. Тя ще се използва като трасе, където участниците в конкурса ще провеждат изпитания и ще се състезават. Планираният старт е през юни 2016 година.

Инициативата е поредната стъпка от оповестения за пръв път през 2013 година проект на Мъск за нов вид транспорт, който е по-бърз от скоростните влакове, но по-бавен от свръхзвуковите самолети и би могъл да превозва хора между градове, намиращи се на до 1500 километра един от друг. Досега не са разкрити детайли за технологията. Концепцията на Хайпърлуп предвижда в тръби с частичен вакуум пътнически вагони да се ускоряват до главозамайващи скорости с помощта на магнити. Прикачени към вагоните вентилатори ще генерират въздушна възглавница за влака. Системата ще се захранва със слънчеви панели, инсталирани по дължината на тръбата.

Конкурсът „Hyperloop Pod Competition” на SpaceX вероятно ще предизвика по равно ентусиазъм и скептицизъм. Подробности за участието в състезанието се очакват до 15 септември. Компанията посочва, че няма интерес да разработва комерсиална версия на Hyperloop, а целта ѝ е да създаде прототип. Вероятно Мъск се стреми да насърчи развитието на индустрията, както и да привлече инженери към фирмата си. Със същата цел милиардерът предприемач публикува за свободно ползване всички патенти на електрическите си автомобили Tesla.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички