Как да предпазим смартфона си от вируси


Как да предпазим смартфона си от вируси
Снимка:

15670

Смартфоните вече са незаменима част от ежедневието ни. За съжаление обаче често забравяме, че и те (а не само компютрите) могат да крият риск за сигурността и неприкосновеността на личния ни живот. Телефоните също могат да бъдат заразени с вируси например. Въпреки че има по-голяма вероятност такива да засегнат Android устройствата, инфекцията е напълно възможна и на iOS устройства. Сайтът Mashable представя всичко, което трябва да знаем за вирусите при телефоните.

Какво е зловреден софтуер?

По дефиниция, зловредния софтуер е софтуер, създаден с цел да навреди или забрани използването на вашето устройство. Вирусите технически са подмножество на зловредния софтуер, които работи чрез инфектиране на вече съществуващите файлове. Персоналните компютри са обичайните мишени на атаки със зловреден софтуер, но през последните години смартфоните също привлякоха вниманието на хакерите, тъй като те съдържат много повече информация за нас, отколкото компютрите някога са имали.

Вашият смартфон е съкровищница на лична информация – пароли за електронна поща, имената и номерата на най-близките ви приятели и семейството ви, снимки, къде сте в момента и така нататък. Какво се случва ако тази информация попадне в ръцете на хакер? Едно е сигурно, последствията ще бъдат много сериозни за вас.

Как да разберем дали смартфонът ни е ‘заразен‘?

Ако телефонната ви сметка е необичайно голяма и много разговори прекъсват по средата, то вашето Android устройство може да е заразено със злонамерен софтуер. Зловредният софтуер за Android се открива все по-трудно от средностатистическия потребител на смартфони, който засега обръща прекалено малко внимание на сигурността си. За щастие, повечето създатели на зловреден софтуер не са космически инженери, така че и потребителите не трябва да бъдат компютърни учени, за да се борят с тях.

Как да отстраним зловредния софтуер?

Ако сте собственик на iOS устройство трябва да върнете фабричните му настройки и след това отново да преинсталирате приложенията от които имате нужда от App Store. Android потребителите имат възможност да ползват антивирусни приложения. Тези приложения обикновено са напълно надеждни и могат да отстранят всеки вирус, но ако не е възможно да деинсталирате приложението нарушител или да премахнете инфекцията с анти-зловреден софтуер трябва да възстановите фабричните настройки на вашето устройство. Кликнете тук за да научите кои са най-добрите антивирусни приложения за Android OS.

Как да предпазим мобилните си устройства?

Навярно знаете, че не е добре да инсталирате приложения от непознати и непроверени източници. Ако не сте напълно сигурни в това, което инсталирате на устройствата си, не го инсталирайте. Не посещавайте сайтове с лоша репутация и такива, които ви тормозят с изскачащи прозорци, в опит да ви подмамят да направите грешна стъпка. Ако искате допълнителна сигурност, обаче, помислете да инсталирате приложения за сигурност като Malwarebytes или Avast.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички