Китайският гигант Huawei даде САЩ на съд


Китайският гигант Huawei даде САЩ на съд
Снимка: Getty Images/Guliver

2561

Китайският технологичен гигант Huawei обяви, че съди Съединените щати заради федералната забрана американски правителствени агенции да купуват оборудване и услуги на компанията. Делото е заведено в районния съд в Плано, щата Тексас, предаде БГНЕС.

"Конгресът на САЩ многократно не успя да предостави каквито и да било доказателства, подкрепящи ограниченията за продукти на Huawei. Ние сме задължени да предприемем правни действия като последна мярка", заяви компанията. "Забраната е не само незаконна, но и ограничава достъпа на Huawei до конкурентния пазар и съответно вреди на американските потребители", пише още в изявлението.

Huawei обвинява още Съединените щати, че са хакнали сървърите на компанията и са откраднали данни от корпоративната поща.

Освен наложената забрана, САЩ лобират съюзниците им да не купуват оборудване от китайската компания от съображения за националната сигурност. Според Вашингтон, оборудването на фирмата може да бъде манипулирано от комунистическото правителство на Китай така че да шпионира други държави и да наруши важни техни комуникации.

Междувременно стана ясно, че на 8 май ще е следващото съдебно заседание по делото за екстрадиция на финансовия директор на Huawei Мън Уанджоу. Делото се води в канадската провинция Британска Колумбия. Канада одобри екстрадиране в САЩ на Уанджоу, но обжалванията може да отнемат месеци, дори години, а при приключване на работата на съдебните инстанции окончателното решение трябва да бъде одобрено от канадския министър на правосъдието.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички