Лоши финансови резултати за Microsoft през първото тримесечие


Лоши финансови резултати за Microsoft през първото тримесечие
Снимка: Getty Images

3172

Microsoft не може да се похвали с финансови успехи през първите три месеца на 2016 г. Продажбите на смартфоните Lumia на компанията са регистрирали пореден значителен спад. Продадени са 2.3 млн. телефона, което е със 73% по-малко спрямо същия период година по-рано. Това става ясно от публикувания от Microsoft редовен финансов отчет.

Той е за третото тримесечие на фискалната година на компанията, което съвпада с първата четвърт на календарната година. Сериозният спад на продажбите се отразява и като 46% понижение на приходите на компанията от мобилни телефони. При положение, че Microsoft практически е изоставила този сегмент и не е представяла нови устройства от доста време, това не е изненадващо. Очаква се компанията да се опита да се завърне в сегмента, когато разработката на мобилната версия на Windows 10 е напълно завършена.

Общо приходите на Microsoft за периода възлизат на 20.5 млрд. долара - с 5.5% по-малко спрямо година по-рано, като 3.8 млрд. от тях са нетни приходи. Спад има и при приходите от Windows - 2%.

Въпреки това ситуацията не е чак толкова тежка за Microsoft. Компанията отчита сериозни ръстове на приходите си от облачни и корпоративни услуги. Office 365 за бизнеса е помогнал на отдела да повиши пруходите си със 7%. Обикновената версия на софтуерния пакет за крайни потребители също е повишила приходите си с 6% и броя активни абонати - 22.2 млн. души. Сървърните и облачни услуги отчитат ръст от 5%, а приходите от Azure регистрират скок със 120%. Това дава оптимистични прогнози за развитието на компнанията, която постепенно се префокусира именно към този тип услуги.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички