Марк Зукърбърг ще говори пред Конгреса на 12 април


Марк Зукърбърг ще говори пред Конгреса на 12 април
Снимка: Getty Images/Guliver

2077

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг ще говори пред Конгреса на САЩ на 12 април, съобщи агенция Bloomberg, цитирана от БГНЕС.

Информацията е потвърдена от източник в американския парламент, както и от представител на компанията. По-рано телевизия CNN съобщи, че социалната мрежа подготвя стратегия, към която ще се придържа Зукърбърг по време на изказването си.

Припомняме, че вчера (27 март) депутати от комисията по дигитални въпроси към британския парламент поискаха да разговарят лично с Марк Зукърбърг по въпроси, свързани с личните данни на потребителите в социалната мрежа. Зукърбърг бе предложил да изпрати свои заместници.

Преди това представител на Facebook разкри, че компанията работи с регулатори в целият свят, чрез които да разбере колко хора от всяка страна са засегнати от скандала с използването на лични данни на потребители на социалната мрежа за политически цели от британска компания. „До момента можем да потвърдим, че около един процент от цялото, глобално сваляне на приложението е било от потребители в ЕС, включително Великобритания”, призна тогава представителят.

Покрай скандала на светло излязоха и доказателства за други мръсни ризи на електронния шпионаж на хората през интернет. Така например стана известно, че Facebook е крадял личните данни на своите потребители дори и чрез игрите. Това твърди бившият мениджър на компанията Санди Паракилас, добавяйки, че профилите в социалната мрежа представляват "стоки, които ежедневно се продават".

Паракилас е работил в социалната мрежа от 2011 до 2012 г. Той е отговарял за спазването на правилата за защита на данните потребителите. В интервю за Washington Post специалистът споделя, че по това време не се е безпокоял чак толкова много за защитата на личните данни, но аферата с Cambridge Analytica го е подканила да говори по случая.

Според него, данни за клиентите са "крадени" и чрез големия брой популярни игри на социалната мрежа. Паракилас разкрива, че всеки път, когато потребител приеме приложение чрез Facebook, се появява "прозорец", в който се иска разрешение за достъп до данните му. Става дума за данни, които са публични на всеки профил, като име и фамилия, снимки, лайкове и т.н., но приложението получавала и достъп до информация, които потребителят съхранява като тайна.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички