Mozilla с нова стратегия за разработката на браузъра Firefox


Mozilla с нова стратегия за разработката на браузъра Firefox
Снимка:

2240

Браузърът Firefox определено не страда от недостиг на редовни актуализации. И няма как да е иначе, след като през 2011 г. Mozilla мина на ускорена схема за пускане на обновления за него, които изл-изат на всеки 6 седмици. Този актуализационен цикъл изглежда работи добре и засега няма да бъде променян, но от компанията съобщават, че са възприели цялостна нова стратегия за разработка на своя браузър, наречена Go Faster. Това съобщава PC World.

Както става ясно от наименованието, тя предвижда ускоряване на процеса на създаване на нови функционалности за Firefox. Всъщност новата “Go Faster” стратегия на Mozilla предвижда създаването на “модулен” Firefox, в който едни функции ще бъдат достъпни за всички, а други, по-експериментални, ще получават първо само потребителите, които изрично се съгласят на това.

Експерименталните функции ще бъдат достъпни под формата на допълнения, чието обновяване обаче няма да изисква рестартиране на програмата. Т.е. функционалността на браузъра ще се обновява дори в момента на използването му и новостите ще бъдат достъпни незабавно, така че няма да се налага да се чака със седмици до излизането на нова версия на Firefox.

Освен това стратегията Go Faster не просто ще предоставя на някои потребители ранен достъп до бета-версията на новите Firefox възможности, но ще позволи и на разработчиците да тестват по-бързо тези функции, проверявайки тяхната мащабируемост, така че да ги внедряват своевременно и да реагират незабавно на изискванията на своите потребители. Всичко това ще доведе и до по-бързото развитие на Firefox като цяло.

По същия начин Mozilla възнамерява да действа и с локализациите (като ги отдели от основното ядро на Firefox), така че впоследствие те ще могат да се свалят и обновяват отделно от самия браузър.

Първата версия на Firefox, създадена по Go Faster методологията (Firefox 43) ще излезе през септември, а до края на годината Mozilla ще започне тестването и на първите две нови функции, които ще бъдат предложени под формата на допълнения: Hello UI (чат във Firefox) и универсално търсене.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички