Обедняваме заради Интернет


Обедняваме заради Интернет
Снимка:

349

Всички знаят историята за промишлената революция и как машините заместиха хората във фабриките. Същият процес на автоматизация се случва и при обработката и събирането на информация, като най-засегнати от него ще са представителите на средната класа и то в развитите държави, предупреждава Ерик Бриньолфсон, съавтор на книгата Race Against the Machine, цитиран от изданието Business Insider.

Една причина проблемът все още да не е застанал във фокуса на обществото е, че тенденцията на замяната на образовани кадри със софтуер е сравнително млада – компютрите навлязоха в живота ни през последните 30 години, а икономическото им влияние става видно едва през последното десетилетие. А последствията може да са шокиращи.

60% от заетите в САЩ се занимават именно с обработка на информация от един или друг тип, подчертава експертът. Можем да предположим, че технологиите улесняват задълженията и повишават продуктивността на много от тези хора, но други стават просто излишни.

Според анализ на Associated Press, базиран на данни от Бюрото по трудова статистика във Вашингтон, за периода 2000-2010 г. са съкратени 1.1 млн. длъжности „сектретарка”, заменени от интернет услуги, които правят елементарно изготвянето и спазването на ежедневния график или организацията на пътуванията. За същия период броят на телефонните оператори се топи с 64%, на туристическите агенти – с 46% и на счетоводителите – с 26%. А САЩ не е изолиран случай. Както отбелязват от AP, две трети от общо 7.6 млн. загубени работни места за средната класа в Европа са паднали жертва на технологиите, според изчисления на Маартен Гус от белгийския университет Leuven.

Както селското стопанство и промишлеността в миналото, така днес умствените дейности са колонизирани от уреди и системи. В началото на 19-ти век, девет от всеки десет американци са били фермери – днес делът им е около 2%. И докато някога около една трета от населението на САЩ работеше в заводите, днес те осигуряват поминъка на по-малко от 10%. Колко години ще минат, преди да забележим същата тенденция и при длъжностите, свързани с преработката на информация?

Тенденцията е положителна за малцина – технологичните „суперзвезди”, компютърните гении и създатели на съдържание. Печели и клиентът, който получава по-високо качество срещу по-ниска цена. Засилва се обаче социално-икономическото неравенство, отбелязва Бриньолфсон.

„Тенденцията е позитивна за най-квалифицираните кадри – трудът им става все по-ценен. Тези, които са някъде по средата обаче, и особено тези, които изпълняват рутинни повтарящи се умствени дейности, стават излишни.”

Резултатът е, че с помощта на машините, продуктивността се увеличава. С други думи, общата икономическа баница става все по-голяма. Но това едва ли е утешение за мнозинството представители на средната класа, които ще получават все по-малки парчета от нея.

Освен технологичните и инженерни гении, други, които ще се облагодетелстват от новата тенденция са тези, които разполагат с капитал, който да вложат уместно. Около половината американци обаче въобще не притежават акции, да не говорим, че все по-малко акционерни дружества стават публични. Така все повече и повече богатства отиват в ръцете на все по-малко и по-малко хора.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички