Прогноза: Продажбите на лаптопи падат със 7% в глобален мащаб


Прогноза: Продажбите на лаптопи падат със 7% в глобален мащаб
Снимка: Pixabay

2279

Тази година продажбите на мобилни компютри ще се понижат със 7,3%. Ще бъдат доставени не повече от 150 млн. лаптопа в световен мащаб. Това гласи прогноза на анализаторската компания Digitimes Research.

Скорошното обновление Windows 10 Anniversary Update не подтикна потребителите да купуват нови компютри. В допълнение, процесорите Intel Kaby Lake не внесоха значими разлики спрямо предишното поколение чипове, а моделите на тяхна база излязоха със закъснение на пазара.

За капак на всичко дотук, намалява търсенето на лаптопи от потребителите в развиващите се пазари, изтъкват анализаторите, цитирани от TechNews.

Digitimes Research очаква през втората половина на годината американските РС производители да покажат по-добра динамика, отколкото останалите играчи на пазара. HP, в частност, ще води агресивна ценова политика, благодарение на което ще изпревари Lenovo през настоящото тримесечие, за да стане номер доставчик на ноутбуци.

Друг американски гигант, Dell, ще фокусира усилията си в корпоративния сектор. Очаква се компанията да увеличи доставките на лаптопи през третото и четвърото тримесечие, но при нея прогресът ще бъде по-слабо изразен, отколкото при играчите в потребителския сегмент.

Apple се представи лошо през първото полугодие, но през второто се очаква да увеличи продажбите на ноутбуци с над 40%, благодарение на обновените модели MacBook. Наред с високия клас машини, компанията ще пусне и модели в средната ценова категория.

Lenovo, която страда от складови излишъци, може да увеличи съществено доставките не по-рано от четвъртото тримесечие, сочи анализът. Що се отнася до тайванските производители, Digitimes Research очаква по-добри резултати от Acer през втората половина на годината.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички