Разходите за ИТ сигурност ще надхвърлят 81 млрд. долара тази година


Разходите за ИТ сигурност ще надхвърлят 81 млрд. долара тази година
Снимка: Thinkstock

2136

Разходите за информационна сигурност продължават да нарастват с бързи темпове в световен мащаб и тази тенденция ще се запази до края на десетилетието. Това сочи доклад на анализаторската компания Gartner, цитиран от TechNews.

През настоящата година се очаква организациите да похарчат 81,6 млрд. долара за ИТ сигурност, което означава ръст от 7,9% спрямо предходната година. Основните разходи се падат на сфери като консултиране и ИТ аутсорсинг.

До края на 2020 г. най-големи темпове на ръст ще демонстрират дейности от рода на тестване на сигурността, аутсорсинг на ИТ сигурността и решения за предотвратяване изтичането на данни (Data Loss Prevention – DLP).

Очакват се също така високи темпове на ръст в сегмента на проактивните решения за сигурност. Ще продължат да се развиват бързо и решения като SIEM (Security Information and Event Management) и SWG (Secure Web Gateways). Според прогнозата на Gartner, в периода до 2020 г. продажбите на SWG ще се увеличават средно с 5-10% на година.

„Организациите все по-често обръщат внимание на решенията за откриване и реагиране на инциденти, тъй като превантивните подходи не дават желания резултат в блокирането на вредоносни атаки”, коментира Елизабет Ким, старши изследовател в Gartner. Тя препоръчва на клиентите да ползват решения и от единия, и от другия тип, за да получат балансирана система.

Същевременно, ръстът на разходите за информационна сигурност с времето ще бъде обусловен все повече от повишеното търсене на услуги в тази област, поради липсата на достатъчно квалифицирани специалисти в щатния състав на компаниите.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички