Селфи стиковете привличат мълнии


Селфи стиковете привличат мълнии
Снимка: Getty Images

1967

Колкото и странно да ви звучи, селфи стиковете могат да представляват риск за безопасността ви. В Русия дори обмислят да въведат в училище уроци по безопасност за селфитата, което едва ли е случайно. Но в тях изглежда ще трябва да бъдат включени и занятия по безопасна употреба на селфи стикове, които оказва се, също могат да представляват значителна опасност за своите потребители.

На такива мисли навеждат два неотдавнашни смъртни случая, предизвикани от паднали мълнии по време на бури в планините на Уелс, съобщава PC World. Поне в единия от тези случаи се предполага, че причина за нещастието е станал селфи стикът на загиналия. Според спасителните служби и разследващите именно металната пръчка е привлякла електрическия разряд, въпреки, че в момента на удара на мълнията човекът не е ползвал стика, а просто го е носел.

Доказан факт е, че металните предмети и електрическото оборудване могат да привлекат атмосферните електрически разряди. Именно поради това се препоръчва по време на бури да се стои по-далече от метални предмети, работещи електроуреди и самотни високи дървета.

С други думи, ако ви застигне буря, докато си правите селфи сесия, изключвайте веднага мобилния си телефон, хвърляйте моментално стика и бягайте поне на 15-20 метра от него, съветват специалисти.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички