Ще бъде ли iPhone SE крах за Apple?


Ще бъде ли iPhone SE крах за Apple?
Снимка: Getty Images

4316

Представеният преди дни iPhone SE не впечатли експертите и анализаторите. Прогнозите за продажбите на устройството не са никак оптимистични, а някои дори предрекоха пълно фиаско. 

Анализатори от KGI Securities смятат, че Apple ще продаде тази година само 10-12 млн. броя от 4-инчовия модел, на фона на общо 210-230 млн. айфони. Bloomberg очаква продажбите на iPhone SE да достигнат 15 млн. броя, което също е нисък резултат.

Според експерти на Counterpoint с пускането на компактния модел Apple преследва няколко цели, пише TechNews. Първо, компанията увеличава средната продажна цена на своите смартфони – в зависимост от паметта iPhone SE струва между 399 и 500 долара.

Второ, Apple може да се избави от остарелите, 3- и 4-годишни модели iPhone, които ангажират немалко производствени ресурси. И накрая, iPhone SE ще позволи на компанията да пренесе повече потребители към актуалната версия на iOS и така да им предложи нови услуги.

Анализаторите определят iPhone 5S по-скоро като нишов продукт, който няма да получи широко разпространение, тъй като търсенето на 4-инчови устройства намалява. По данни на Counterpoint, през 2015 г. по-малко от 10% от потребителите са направили избор в полза на такива модели, спрямо 17% през 2014 г.

Въпреки че е сред евтините модели на Apple, цената на iPhone SE остава висока за развиващите се пазари. Така например, в Индия около 70% от купуваните смартфони струват под 150 долара. Най-вероятните клиенти на новото устройство са част от настоящите потребители на 4-инчови айфони.

Предполага се, че на пазара в Китай iPhone SE може да повтори нерадостната съдба на iPhone 5C, който излезе преди три години, но поради високата си цена остана безинтересен за купувачите.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички