Старт-ъп използва изкуствен интелект, за да подсигурява маршрута на дронове


Старт-ъп използва изкуствен интелект, за да подсигурява маршрута на дронове
Снимка: Getty Images/Guliver

2323

Употребата на дронове започва да навлиза във все повече бизнес сфери и ефективността на устойствата се превръща в приоритет. Нов старт-ъп, базиран в Лондон, се надява да направи небето по-сигурно за всички. Той се нарича Flock и използва изкуствен интелект (ИИ), за да анализира данни от градската обстановка, като така открива потенциалните опасности за летящи дронове.

Рисковете биха могли да бъдат високи сгради, хора, коли, атмосферните условия. На тяхна база технологията изчислява дали е безопасно дронът да лети и по кой маршрут е най-добре да мине.

Към момента таргет пазара на Flock са застрахователните компании, но фирмата се надява след време да развие продукта си така, че той да прави анализи в реално време, и съответно да привлече клиенти от различни сфери.

„Искаме с времето да изградим наистина добро разбиране за това как градовете се движат, как дишат и как населението и трафикът се променят с времето“, споделя изпълнителният директор на Flock Ед Клингър пред TechCrunch.

Компанията обаче има голям конкурент в лицето на американската AirMap, базирана в Санта Моника, Калифорния. Този старт-ъп също предлага данни за въздушното пространство на производителите на дронове и дори вече има свое мобилно приложение. А венчър капиталисти са го подкрепили с 15 млн. долара. Клингър обаче не е притеснен. Според него американците се фокусират върху статичната регулация, докато неговият екип работи най-активно за анализите в реално време.

Успехът на Flock във Великобритания, където Amazon ще започне да тества своите доставки с дронове, ще бъде показателен за бъдещето на дрон индустрията изобщо. Някои анализатори пък твърдят, че започването на британска територия е само прелюдия към разпространението на по-големи пазари.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички