Дроновете задължително ще трябва да имат регистрационни номера


Дроновете задължително ще трябва да имат регистрационни номера
Снимка: Getty Images/Guliver

3449

Дроновете вече ще трябва задължително да имат регистрационни номера, създава се и регистър на операторите, които ги използват. Тези нововъведения предвижда нормативната база за безпилотните летателни апарати, която ще бъде готова до края на годината.

Не всички дронове ще бъдат регистрирани, границата ще е от 1 кг или 4 кг нагоре, и съответно за по-малките апарати няма да се изисква задължителна регистрация. Регистрите ще се водят в Министерството на транспорта и ведомството трябва да разполага с постоянна информация къде какви летателни апарати има. Обмисля се и вариант всяко летателно средство да има индивидуален номер. За устройствата, който могат да летят в малък район и на малка височина, няма да се прилагат строгите регулации.

Вече все по-често се наблюдават мощни летателни апарати и броят им продължава да се увеличава, което може да ги превърне в опасност за гражданското въздухоплаване и за личната неприкосновеност на хората.

"Действително повечето от дроновете летят на малка височина в зоната на видимостта, но с увеличаването на възможностите на апаратите те вече може да летят и извън зоната на видимостта, на голяма височина и далеч от мястото, от което са излетели, което вече застрашава безопасността на полетите", каза пред БНР проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания към БАН.

Очаква се до края на годината правилата да бъдат внесени за одобрение.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички