Twitter забрани на американското разузнаване достъп до ключова услуга


Twitter забрани на американското разузнаване достъп до ключова услуга
Снимка:

1962

Платформата за микро блогинг Twitter вече няма да предоставя на разузнавателните служби на САЩ достъп до услугата за анализ на съобщенията на потребителите. Това съобщава The Wall Street Journal, цитиран от БГНЕС.

По данни на изданието става въпрос за услугата Dataminr. Тя е собственост на едноименната компания, с която Twitter си сътрудничи отблизо и притежава част от акциите ѝ. Срещу заплащане Dataminr предлага на клиентите си търсената информация въз основа на анализа на съобщенията, както и на публикуваните в социалната мрежа снимки и видеозаписи на клиенти от целя свят.

През последните две години специалните служба на САЩ са ползвали услугите на Dataminr, с чиято помощ практически в реално време са проследявали информация за заплахи от терористични актове, безредици или просто политически вълнения по света. Именно с помощта на тази услуга американските специални служби са научили за терористичните атаки в Париж през ноември миналата година практически веднага след началото им. За атаките в Брюксел службата предупредила разузнаването на САЩ няколко минути преди новините за това да се появят в световните медии.

Сега Twitter решава да спре достъпа на спецслужбите до Dataminr. Вътрешната политика на компанията забранява използването на услугите ѝ, включително и предоставяни от странични доставчици, на правителствени структури с цел разузнаване. При това от социалната мрежа не уточняват как именно в такъв случай властите на САЩ са имали достъп до Dataminr в продължение на две години.

Както отбелязват представители на компанията, данните, публикувани в социалните мрежи са „на разположение на обществеността, така че правителството на САЩ може самостоятелно да разглежда отворените страници, както и всеки друг потребител”.

Dataminr ще продължи да предоставя информация на частни фирми, които са ѝ клиенти.

Според The Wall Street Journal в разузнавателните среди в САЩ цари раздразнение по този повод, а властите се надяват, че компанията ще промени решението си.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички