Учени: Смартфоните предизвикват нарцистични тенденции


Учени: Смартфоните предизвикват нарцистични тенденции
Снимка: Thinkstock/Guliver

3005

Смартфоните са опасни - те водят до пристрастяване, нарцистични тенденции и трябва на кутиите им да има предупреждение за здравните рискове от употребата им. Така смятат учени от Университета на Дерби, цитирани от The Guardian.

Според изследването им 13% от участниците в него са пристрастени, като средното време, което посвещават на устройствата си е 3.6 часа на ден. По-голямата част от анкетираните посочват, че използването на смартфони ги отклонява от редица аспекти на живота им, включително работа, хобита и образование.
Съавторът на изследването д-р Захеер Хюсеин отбелязва, че не би сравнил вредните ефекти от смартфоните с тези от цигарите и алкохола, но все пак устройствата трябва да се продават с предупреждение за здравните рискове. Проучването обхваща 256 потребители на смартфони, които са отговорили на въпроси както за начина, по който ги използват, така и на въпроси, свързани с личните им качества.

Научният екип установява, че социалните мрежи са най-популярните приложения - 87%, следвани от приложенията за незабавни съобщения - 52 на сто, и новинарските приложения - 51%.
Изследователите смятат, че смартфоните биха могли да доведат до засилване на нарцисизма и невротичността у потребителите, изтъквайки факта, че 35% от анкетираните казват, че използват мобилните си устройства в ситуации, в които това е забранено - докато шофират, например.

47% от участниците посочват, че социалните им взаимоотношения са се подобрили, но една четвърт заявяват, че смартфоните са причинили проблеми в комуникацията им в “реалния свят”. Д-р Хюсеин подчертава, че не е противник на смартфоните и самият той има такъв, но го използва най-вече сутрин, докато закусва, и вечер. Той възнамерява да проведе допълнителни проучвания на пристрастяването към смартфоните сред група с по-голяма представителност.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички