Учените откриха начин да изпращат пароли през човешкото тяло


Учените откриха начин да изпращат пароли през човешкото тяло
Снимка: Thinkstock/Guliver

3075

Инженери от Университета на Вашингтон са открили нов, по-сигурен начин за трансфер на пароли – те използват човешкото тяло за проводник, съобщава Engadget.

Подходът им е съвсем прост, но е много ефективен. Досега подобни проекти разчитаха на магнитното поле на тялото. Това обаче не е най-доброто възможно решения. Учените са открили друг метод - чрез статично електричество. По този начин информацията отново се предава безжично, но е само в тялото и няма как да бъде проследена.

Техниката е практична за пренос на пароли и идентификатори, например за електронни ключалки. Потребителят може да държи тъчпад или да е докоснал сензорния дисплей на телефона, като по този начин в тялото му влизат електрическите сигнали. Те преминават през него и достигат до сензор, който е докоснал с другата ръка. Въпросният сензор може да е вграден в дръжката на врата например и да разпознава сигнала, пише digital.bg.

Първата версия на технологията позволява пренос на данни със скорост 25 бита в секунда за малки сензори като такива за пръстови отпечатъци например. Това е достатъчно за бърз пренос на кратка информация, например парола. Ако се използва тъчпад на лаптоп, скоростта на пренос може да достигне 50 бита в секунда.

Учените допълват, че ако производителите им дадат по-голям достъп до хардуера, ще могат да постигнат още по-високи скорости и по-добри резултати.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички