Вирус поразил над 10 милиона Android устройства


Вирус поразил над 10 милиона Android устройства
Снимка: Thinkstock

4409

Злонамереният софтуер HummingBad поразява масово мобилните устройства под управление на Android. Вирусът вече е инсталиран на 10 милиона устройства по целия свят, сочат данни на Check Point Software, цитирани от TechNews.

HummingBad е създаден от китайската хакерска група Yingmob и продължава да се разпространява с голяма интензивност. Вирусът се крие зад напълно легални рекламни кампании.

Когато попадне в смартфона, HummingBad започва да показва нежелани реклами на потребителя както в браузъра, така и в други приложения, дори на блокиращия екран. Твърди се, че организаторите на атаката печелят от рекламния спам по 300 хиляди долара месечно.

HummingBad влиза в Топ 10 на най-активно разпространяващия се малуер по света. Вирусът е най-популярен в Китай, където е заразил 1,6 млн. устройства. Следват Индия с около 1,4 млн. и Филипините с над половин милион инфектирани Android джаджи.

Очаква се кибер престъпниците скоро да започнат да използват вируса и за други цели освен нежеланата реклама. Така например, те биха могли да създадат ботнет, с помощта на който да атакуват различни мрежи, вкл. комерсиални и правителствени.

Нещо повече, с известни подобрения HummingBad може да краде лични данни на потребителите, включително информация за кредитни карти и банкови сметки.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички