WhatsApp въвежда криптиране на съобщенията


WhatsApp въвежда криптиране на съобщенията
Снимка:

2763

Все по-силният натиск на разследващите органи за достъп до личната кореспонденция на потребителите на ИТ услуги провокира ответни мерки от страна на доставчиците. WhatsApp, популярният мобилен месинджър, е поредната компания, която подсилва сигурността.

Дъщерната фирма на Facebook въвежда криптиране на комуникациите „от край до край” за всички потребители, съобщи Wired.com. Криптирането се отнася до всички данни – било то текстови съобщения, изображения, видео, аудио или гласови разговори, като ще се прилага и в груповия чат.

WhatsApp е най-популярният месинджър в света с аудитория от над 1 млрд. потребители. Криптирането „от край до край” означава, че съобщенията се намират в криптиран вид по целия път от изпращача до получателя, пояснява TechNews.

Ключът, с помощта на който съобщенията могат да се декодират, се намира само при получателя – WhatsApp не го притежава, т.е. не може да го даде на властите, дори ако те настояват за това.

WhatsApp въвежда поетапно криптиране на своята услуга. През 2014 г. компанията приложи криптиране от „от край до край” за Android приложението. Сега същата степен на сигурност става достъпна и за потребителите на iOS, Windows Phone, Nokia S40, Nokia S60, BlackBerry OS и BlackBerry 10, които ползват последната версия на WhatsApp.

Потребителите на месинджъра имат и опция за проверка на истинността на своя събеседник. За целта те трябва да сравнят цифровия код на своя екран с кода на екрана на своя събеседник, като му позволят с помощта на камерата да прочете QR кода. След това в чата се появява маркер, че връзката е напълно криптирана.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички