5 начина да съобщите лоша новина на шефа

5 начина да съобщите лоша новина на шефа
Източник: iStock/Guliver

Колкото и да се опитвате да предотвратите проблеми на работното място, няма как да се имунизирате срещу тях. И в крайна сметка, ще трябва да кажете на шефа си. Твърде емоционалните реакции като истерия, крясъци или дори сълзи нямат да поправят ситуацията, дори може да я влошат. Но ако успеете да поднесете лошите новини със спокойствие и увереност, демонстрирайки как всичко е под контрол, това доста бързо ще увеличи червените ви точки на работното място. Ето 5 начина да съобщите за проблем на шефа.

1. Намерете добро време за разговор

Хората рядко уцелват най-добрия момент, когато „сервират” нещо лошо. Но колкото по-прибързано и спонтанно подходим, толкова по-лоша реакция можем да очакваме. Затова първо съобщете на шефа си, че имате нужда от няколко минути насаме, когато е удобно.

2. Бъдете директни

Хората, които не познават добре фактите и данните, или се опитват да омаловажат проблемите, изглеждат неефективни и дори подозрителни. Може да е наистина просто, ако кажем директно в какво се състои проблемът и какви са алтернативите за справяне с него.

3. Проверете информацията

Повечето шефове не винаги са в течение на всичко, което се случва във фирмата. Вместо да изпадате в паника и да говорите нечленоразделно, проверете добре информацията, така че да може да обясните в 2-3 изречения за какво точно става дума.

4. Предложете някакъв контрол

Приемете, че вие сте имали някакво време да помислите за проблема, но началникът ви може би се нуждае от няколко часа, за да навакса. Шефовете обичат да бъдат господари на собствената си съдба и разбира се, обичат да контролират. Осигурете този контрол, казвайки „Това е положението. Имам няколко идеи за възможни решения. Искате ли да ги чуете сега? ”

5. Не прехвърляйте отговорности

Когато възникне проблем, освен адекватен план за действие, много е важно да демонстрирате, че мислите екипно. Никога не „топете” други колеги, дори да са виновни за нещо, а мислете за конкретните решения.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.