Пазете се от тези 4 типа началници

Пазете се от тези 4 типа началници
Източник: iStock/Guliver

Случили сте на страхотен шеф? Поздравления. Не всички обаче имат вашия късмет. Лошите началници могат да навредят изключително много на работния процес, да отровят атмосферата в офиса и да създадат нетърпим стрес за подчинените си.

В материал, публикуван в LinkedIn, например съветват да се пазите с всички сили от тези четири типа началници, но ако това не е възможно, ето и как да се справите с тях.

1. Некомпетентният

Спрете сами да си причинявате тези 30 неща

Никой не може да се върне назад във времето, но всеки може да започне да променя нещата, които не харесва, още днес...

Некомпетентният шеф обикновено е получил повишение прекалено бързо и държи позиция, която е отвъд неговите възможности. Най-вероятно има подчинени, които работят за компанията от по-дълго време от него и имат знания и умения, с които той не разполага.

Ако имате проблеми с подобен шеф, най-ефективното решение е да преглътнете гордостта си и да споделите с него вашия опит и знания, без да се държите високомерно.

7 изненадващи знака, че интелектът ви е над средния

Възможно е да сте по-умен от средностатистическия човек и дори да не го осъзнавате. Има обаче признаци, които могат...

2. Роботът

В представите на робота вие сте служител номер 72 с ефективност от 84% и ниво на опит 91 от 100. Този шеф взима решения само на база на числа и данни, като при липсата такива се саморазрушава. Той не полага никакви усилия, за да създаде връзка със своите служители.

За да успеете да се сработите с робота, трябва да се научите да говорите на неговия език. Преди да споделите идеята си с него, трябва да се уверите, че имате данни, които да я подкрепят.

3. Тиранинът

Тиранинът обикновено прибягва до тактики, описани в книгите на Макиавели, и постоянно взима решения, които единствено подхранват егото му. Той е готов да направи всичко, за да запази своята власт.

Ефективна стратегия за справяне с шефа тиранин е да представяте идеите си по начин, който му позволява да си припише част от заслугите за тях. Така той може да подхрани егото си, без да отхвърли вашите идеи.

4. Твърде приятелски настроеният

Постоянно ви кани да излизате след работа и ви занимава с клюки и слухове от офиса. Избира любимци и създава разделение между служителите, които се изнервят от специалното отношение, което той/тя показва към определени хора.

Най-важното при работата с такъв шеф е установяването на твърди граници. Не позволявайте неговата позиция да ви плаши. Дръжте се приятелски, но не се съгласявайте на всичко, което иска.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.