Шеф намали заплатата си, за да плаща повече на служителите си

Шеф намали заплатата си, за да плаща повече на служителите си
Източник: iStock

Изпълнителен директор на финансова компания в САЩ намали собствената си заплата, за да осигури на служителите си минимално заплащане от 70 000 долара годишно – и то за втори път.

Става въпрос за Дан Прайс, създателя на Gravity Payments, която отвори нов офис в Айдахо тази седмица, разказва CNN.

През 2015 г. той решава да увеличи заплатите на служителите си, след като прочита изследване, че допълнителните доходи се отразяват много добре на качеството на живот до момента, в който стигнат около 75 000 долара годишно.

Прайс вдига заплатите на всичките си 120 служители в Сиатъл, за да може минималната да стане 70 000 долара годишно (почти 6000 долара на месец). За целта използва 90% от своята лична заплата от 1 млн. долара. Така 30 души започват да получават двойно повече пари, а 40 други получават значително увеличение.

Ефектът е забележителен – 10% купуват първата си собствена къща, а вноските за пенсия се удвояват. 70% от хората с дългове успяват да ги изплатят до някаква степен.

Пътуването до работа се скъсява, тъй като хората могат да си позволят да се преместят по-близо до офиса. Ако преди най-много един служител във фирмата се е сдобивал с дете годишно, сега тя разказва за "бейби бум" от по 6-7 бебета в годината.

Оттогава броят на служителите се е увеличил до 200.

Новият отдел на фирмата в Айдахо е бил независима компания, преди да бъде купен от Gravity Payments. Вдигането на заплатите трябва да се осъществи поетапно до 2024 г.; преди покупката повече от половината служители там са печелили по-малко от 30 000 долара годишно (2500 долара месечно).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.