Задайте си тези 4 въпроса, преди да стартирате бизнес

Задайте си тези 4 въпроса, преди да стартирате бизнес
Източник: iStock/Guliver

Започването на бизнес е рисково начинание. Преди да го предприемете, трябва внимателно да обмислите всичко и най-вече да си отговорите на следните въпроси, посочени от Inc.com.

1.Какви са разходите по предоставянето на съответната стока или услуга?

Тук влизат и времето и разходите по придобиване на клиенти и най-различните такси, които трябва да заплатите, за да започнете бизнес. Ще трябва да имате предвид както фиксираните разходи, така и променливите, чиято стойност се изменя с разрастването на вашия бизнес.

2. Каква цена ще трябва да поставите, за да излезете на печалба?

Повечето предприемачи избират да сложат по ниска цена на своите стоки и услуги, когато започват бизнес, мислейки, че това им дава конкурентно предимство. Това е губеща стратегия, всеки може да продаде нещо, което струва 1 долар за 80 цента. Номерът е да го продадете за два долара.

3. Има ли достатъчно клиенти, които са готови да плащат тази цена достатъчно често, за да направят бизнеса рентабилен?

Трябва да опредете обема на продажби, от който имате нужда, за да покриете разходите и този, които ви трябва, за да постигнете растеж. Така че, ако се надявате на точно определена печалба за месец/година, трябва да знаете от колко клиенти ще имате нужда и как да ги спечелите на ваша страна.

Когато започвате онлайн базиран бизнес, може да си мислите, че имате достъп до „милиони клиенти“, но истината е, че трябва да инвестирате много време и ресурси, за да намалите шума и реално да достигнете до потенциалните клиенти.

4. Каква е потенциалната възвращаемост на инвестирания капитал (време и пари)? Струва ли си риска?

Всяка инвестиция трябва да бъде претеглена срещу потенциалния риск. Ако решите да вложи 50 000 долара в бизнес, потенциалната възвращаемост трябва да бъде(поне) по-висока от тази, която носи инвестицията в държавните облигации. Колкото по-висок е рискът, толкова по-голяма трябва да бъде потенциалната възвращаемост. Ако между двете липсва баланс, инвестицията не си заслужава.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.