Инвеститор обвини кмета на Копривщица в лъжа


Инвеститор обвини кмета на Копривщица в лъжа
Снимка: БГНЕС

6270

За решението за Копривщица се е стигнало при обсъждането на общия устройствен план. Извънредното заседание е проведено точно в момента, в който мен ме нямаше. Бях в централата на ЮНЕСКО в Париж, където ни бе връчен сертификата, че Националният събор на Копривщица влиза в списъка на нематериалното културно наследство, не знам дали умишлено или тенденциозно е направено. Това стана ясно от думите на Генчо Герданов, кмет на Копривщица, по темата за опасността да отпадне статутът на града като архитектурно-исторически резерват.

Внесох докладна за отпадане на решението, но това, което ме прави горд, е, че разбунихме духовете и българите демонстрираха, че Копривщица е светиня за тях, отбеляза Герданов.

Аз не съм казвал, че господин Йовков (инвеститорът - бел. ред.) е заплашвал града под някаква форма. Основното нещо, за което се хванах, бе в решението на общинския съвет да не отпадне записаното, че Копривщица е архитектурно-исторически резерват, коментира още кметът в ефира на БНТ.

Инвеститорът Радослав Йовков заяви, че са груби лъжи по негов адрес казаните неща от кмета на Копривщица. "Това е умела спекулация от страна на кмета", отбеляза още той. Най-отговорно заявявам кметът да спре да брани града от несъществуващи заплахи. Аз искам в подходящи зони на подходящи места в подходящ вид, които засега са абсолютно запустели терени, да разработвам. Призовавам кметът, който заблуждава ръководството на партия ГЕРБ и президента Радев, да не брани града от несъществуващи заплахи, заяви още Йовков.

Никога не е ставало дума за отпадането на Копривщица като недвижима културна ценност, каза Рашко Христов, председател на общинския съвет. Става дума в общия устройствен план да се запише коректното наименование на този документ. Свидетели сме как неадекватна лъжа се разпространи в цялото общество, категоричен бе той.

Искра Шипева от общинския съвет заяви, че съветницитe не искат да погубват Копривщица.

А междувременно стана ясно, че граждани са започнали подписка с искане за оставката на общинските съветници, които са гласували скандалното решение за архитектурния резерват.

Припомняме, че статутът на Копривщица, който е символ на Възраждането, е определен от Министерски съвет през 1971 година. Така градът реално се превръща в музей. Този статут не позволява строителство без изрично разрешение на държавата, като трябва всяко инвестиционно намерение да се съгласува с редица държавни институции и да се спазват определени ограничения заради архитектурните особености на Копривщица от Възраждането.

Оказва се обаче, че на 17 март на извънредно заседание общинският съвет е разгледал докладна записка за промяна на Общия устройствен план (ОУП). Съгласно предложението в ОУП се предвиждат зони за разширяване на града – жилищни и промишлени. В промишлените зони се планира 20% от застрояването да е озеленена площ и да няма по-високо строителство от 15 метра. Предвижда се и възможност да се възстанови съществуваща на времето ски писта, да се направят „временни буферни паркинги” и да се определи място за изграждане на мото и АТВ писта.

Днес (31.03.2017 г.) предстои общинска сесия, на която се очаква съветниците да преразгледат решението си за Копривщица след като президентът, служебният министър-председател, експремиерът, Министерството на културата, политически и граждански организации се обявиха в защита на архитектурния резерват.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички