На българина са му нужни средно 100 месечни заплати, за да си купи жилище

На българина са му нужни средно 100 месечни заплати, за да си купи жилище
Източник: Thinkstock/ Guliver

Около 100 средни месечни заплати са необходими, за да си купи българинът добро жилище в някой от големите градове. Това сочат разпространени вчера изчисления на "Инфограф" за пазара на имоти. В 6 от тези градове обаче трябва да се работи значително повече. Начело на класацията за времето, нужно за покупката на жилище, е Варна.

Изследването е на база данни на НСИ за периода април - юни 2016 г. Според него излиза, че са нужни средно 100 месечни трудови възнаграждения за покупката на дом от 100 квадратни метра, пише "Сега". На практика това е средният доход на един зает в продължение на 8.5 години. По данни на брокери след раздвижването на имотния пазар в последните две години именно това вече е най-търсеното и предпочитано жилище за покупка. В изчисленията не са включени имоти ново строителство, при които офертите може да са и значително по-високи.

В шест от най-големите градове, които обхващат най-многобройното население, обаче цената на жилищата, измерена в месечни заплати, е много над тази в по-малките. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Най-скъпо спрямо дохода излиза инвестицията в собствен дом във Варна. В морската столица трябват близо 163 месечни заплати, или почти 14 години. В София и в Пловдив сроковете почти се изравняват - в столицата са нужни 138 месечни заплати, а във втория по големина град в България - 137. В София от години жилищата държат най-високи цени в сравнение с всички останали градове, но там се отчита и най-високата средна месечна заплата. Подобно е положението и в Пловдив. Градът в последно време дори изпитва недостиг на жилища заради бурното развитие на близките индустриални зони. В съответствие с растящата нужда от работна ръка е и увеличението на средните доходи в региона. Най-бързо и евтино в шестте големи града може да се вземе жилище в Стара Загора - срещу 111 месечни или близо 9 годишни заплати.

България е в челото на класацията по поскъпване на имотите в ЕС, сочат оповестените вчера данни на Евростат за третото тримесечие на 2016 г. Средно за Евросъюза увеличението е с 3.4% спрямо същия период на 2015 г. По ръст на цените България се нарежда след Унгария и Латвия. У нас жилищните имоти са поскъпнали с 8.8% през лятото на 2016 г. спрямо 2015 г. Преди страната ни са Унгария с 11.6% и Латвия с 10.8 на сто. В същото време спад се отчита в Кипър - с над 3 на сто, както и в Италия - с близо 1%.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.