20 млн.евро са предвидени за закупуване на техника за земеделските училища


20 млн.евро са предвидени за закупуване на техника за земеделските училища
Снимка: Getty Images / Guliver

1918

20 милиона евро е бюджетът на Мярка 1 по „Програма за развитие на селските райони” в новия програмен период и част от нея е за закупуване на оборудване и специализирана техника за земеделските училища у нас. Това съобщи при откриване на новото училище в пловдивското село Маноле заместник - министъра на Земеделието и храните Васил Грудев, предаде "Фокус".

„На тази техника трябва да бъде провеждано обучението на кадрите в модерните земеделски училища, ако искаме да имаме модерна наука”, заяви той. Според Грудев е нелепо да се обучават земеделски кадри със старата земеделска техника, с която разполагат училищата сега. Максималният бюджет, по който може да се кандидатства за всеки проект от тази мярка, е 500 000 евро. Училището, което днес е открито, е единственото ново училище в пловдивска област и е изградено със финансиране от държавата в размер на 5 млн. лева по програма ОП „Региони в растеж”.

От догодина се предвижда първи прием за Земеделие в същото училище. То е построено върху разгърната площ от близо 1000 кв. м., има 21 класни стаи и 6 специализирани кабинета, физ. - културен салон и библиотека, както и рампа за деца със специални потребности. Според заместник-министърът подобни проекти не могат да се получат без съвместните усилия на централна и местна власт. Затова той увери, че и за следващата стъпка централната власт ще стои зад идеите на общината за превръщането на училището в специализирано земеделско училище. „Скоро не съм виждал такава добра инвестиция”, сподели Грудев.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички