55% от българското мляко не се декларират


55% от българското мляко не се декларират
Снимка: Thinkstock/Guliver

2646

В официални мандри се преработва по-малко от половината мляко, произвеждано в България, а средно за Европейския съюз процентът е над 90. Това обяви Божидар Иванов от Института по аграрна икономика, предаде националното радио.

Данните означава, че 55% от млякото не се декларират и се търгува по неофициални канали. Средната цена за млякото у нас е 29 цента за литър, което е близо до европейските цени. Тази цена се формира на база официално декларирано мляко т.е. парадоксално - фактът, че голяма част от суровината не се предава във мандрите, помага на легалните производители като държи добра цена.

Друг проблем на сектора е много ниската производителност у нас - ако в Европа една крава добива 7 тона мляко годишно, у нас млеконадоят е под 4 тона. Отделно се отчитат диспропорции на вътрешния пазар – 20% от кравите дават 2/3 от официално отчетеното мляко , а останалите 80% от животните дават под 1 тон на година, което е крайно нерентабилно.

В същото време обаче те получават същата субсидия, което създава напрежение в сектора – субсидират се неефективни производства, което ще доведе до загиване на ефективните. В Румъния, например, за да се избегне това, животни, които дават под 3 тона и половина годишно, не се субсидират – това даде като пример Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички