БАБХ изследва за трети път животните в Рила за бруцелоза


БАБХ изследва за трети път животните в Рила за бруцелоза
Снимка: БГНЕС

1832

От днес Българска агенция по безопасност на храните започва третото планирано серологично изследване за бруцелоза по животните в района на град Рила. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.

От обявяването на огнището до момента са извършени две изследвания. Пробите се взимат през интервал от минимум 42 дни, колкото е инкубационния период на болестта. Изследванията продължават докато всички резултати са отрицателни за заболяването и огнището бъде окончателно ликвидирано.

Резултатите от второто серологично изследване за бруцелоза в Област Кюстендил показват, че няма няма разрастване на болестта. Всички собственици на животни оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари към Областна дирекция по безопасност на храните, град Кюстендил при извършване на прегледи и взимане на проби от животните им. Не се допуска придвижването на животни с неясен здравен статус. До момента са изследвани над 6000 проби.

При първите изследвания заболелите животни са били общо 205 в 5 населени места. При второто изследване животните с положителни проби за бруцелоза са 16 в 3 населени места. Всички животни с положителни проби са умъртвени по хуманен начин.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички