Близо 25 млн. лв. е финансовата помощ, предвидена за животновъди


Близо 25 млн. лв. е финансовата помощ, предвидена за животновъди
Снимка: Getty Images / Guliver

2399

Всички регистрирани животновъди, които през тази година са отглеждали и са заявили помощ по схеми за подпомагане за отглеждане на крави, юници, биволици, овце, кози и малакини имат възможността да заявят финансово подпомагане в периода от 11 до 21 октомври. Това те могат да направят в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Три от схемите са за извънредна помощ и се финансират от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). Общият бюджет по тях е 11 343 800 лева. Индикативните ставки са 29 лева на животно - за крави и биволици и 2 лева на животно – за овце-майки и кози-майки, като точният размерът на помощта ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления.

С решение на УС на ДФ „Земеделие“ животновъдите могат да кандидатстват от днес (11.10) и за Държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Общият бюджет на националното подпомагане по схемата е 13 130 979 лева, а размерът на индивидуалната помощ е определен на 25 лева за крава/юница/биволица/малакиня и 6 лева – за овца-майка/коза-майка.

Списък на животновъдите, които отговарят на условията за участие, както и схемата, по която могат да кандидатстват, е публикуван на сайта на ДФ „Земеделие“, информира БГНЕС.

За извънредната помощ от ЕФГЗ земеделските стопани, включени в списъка, трябва да подадат единно заявление по образец, в което се посочва съответната схема, прилагана по Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613, за един вид животни в стопанството на кандидата. За Държавната помощ de minimis се подава отделно заявление.

Подробна информация за условията по всяка от четирите схеми за финансово подпомагане може да бъде намерена на официалния сайт на Държавен фонд „Земеделие“.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички