Близо 400 пожара са бушували в горите от началото на годината


Близо 400 пожара са бушували в горите от началото на годината
Снимка: БГНЕС

2727

До този момент в горите на България са възникнали 398 пожара, 2/3 от които са с източник съседни земеделски територии. Тези пожари са засегнали кръгло 50 хил. декара горска площ. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов по време на представянето на мерките за превенция на земеделските и горските територии от пожари, предаде „Фокус“.

„За сравнение през изминалата година 43 хил. декара са засегнатите горски площи. Тази година, още преди края - има още два месеца от пожароопасния сезон, вече сме изпреварили опожарените горски площи от миналата година“, уточни той и добави, че самата година е предполагала изключително продължително засушаване в определени райони на страната.

По думите на Костов в сравнение с данните за последните 10 години тези 50 хил. декара гори са много под средната годишна цифра, която е 110 хил. декара.

„Тази тенденция да имаме увеличение на изгорелите площи, спрямо миналата година, за нас не е удовлетворителна. Нашата амбиция е да сведем броя на пожарите към броя на тези, които възникват по естествен път, защото тях няма как да ги спрем“, посочи Георги Костов и допълни, че само 5% от възникналите 398 пожара са естествени пожари, всички останали са предизвикани от човешка небрежност.

От пожарите в земеделския и горски фонд през годината преките щети, съпоставимо с 2015 година, са 5 млн. лева.

„Това са разходи, свързани със загасяването и с пряката борба с горските пожари, които са направени основно от държавните горски предприятия. Това са разходи на МЗХ, не преките загуби, които са огромни. Става въпрос за загубена почва, за загубен живот, за загубени въздух и вода за години напред“, каза зам.-министърът.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички