Борисов: Ако не спрем заразата по животните, пораженията ще са за стотици милиони


Борисов: Ако не спрем заразата по животните, пораженията ще са за стотици милиони
Снимка: БГНЕС

2137

Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание.

„Всичко, което се прави по животните – няма друга нито европейска, нито световна практика. Разпореждам на министъра на земеделието Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия начин. Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат“, каза още премиерът, цитиран от "Фокус".

„А сметнете 1,3 млн. по 190 лв. И три години след това износът е забранен. И какви са щетите след това за държавата? Лесно можем да кажем: „Оставете ги“. Но после за целия бранш следва това. Веднага подгответе стада, веднага с парите хората да могат да си вземат животни и да си напълнят малките ферми, фермички и въобще кошари. Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки стоици милиони“, коментира Борисов.

Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички, допълни той. “Упрекът ми към Агенцията по храните е, че трябва да прояви максимална човечност, това са животинки. Защото след това 1,1 млн. животни трябва да се избият, ако не се прекрати тази зараза. Има държави, които горят всичко в 10 км зона, за да прекратят подобни зарази“, каза още Борисов.

Премиерът посочи, че е разпоредил по румънската граница да бъдат сложени електропастири. „Но сега от МВР ми казват, че има опасност, ако някое дете отиде при тях. Направете тъй, че да се реши и гарантира този въпрос. Допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. И компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Просто проявете необходимото съчувствие, човещина, бързо плащайте. Убедете хората и всички останали, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал. А да не говорим и когато българите започнат да разбират, че ако сме заразили всичко, трябва да е внос след това. Обяснете хубаво, тук политика няма. И затова извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала. Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните, напротив“, каза Борисов.

В отговор на изказване на министър Румен Порожанов, че всичко това вече се прави, Борисов каза: „Абе, прави се след като стана проблема, тогава тръгнахте да обяснявате. И помолете хората да не крият животните. Защото заради няколко животни после 1,3 млн. лв. ще трябва да плащаме".

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички