Борисов: Няма да ни санкционират заради програмата за селските райони


Борисов: Няма да ни санкционират заради програмата за селските райони
Снимка: БГНЕС

10281

Няма скандал във фонд „Земеделие” и няма опасност България да загуби средства по ОП за „Развитие на селските райони”. Това каза пред журналисти в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, по повод проверките от ДАНС в Държавен фонд „Земеделие”.

По думите му прокуратурата и ДАНС проверяват подадени сигнали и ако има хора, които са извършили престъпления, трябва да бъдат вкарани в затвора.

„Средствата по програмата вече са изплатени, остава да получим още 5 милиона евро, които има да ни плащат от Европа по тази програма”, уточни Борисов. Той допълни, че в цяла Европа има механизми, каквито са финансовите корекции, които могат да бъдат приложени. „Такава е практиката. Ако има такъв проект, той ще бъде коригиран. Затова са тези механизми”, каза Борисов.

Премиерът още веднъж добави, че средствата по програмата са вече изплатени и няма никаква опасност да загубим парите по нея.

Вчера се появи информация, че Европейската комисия ще наложи колосални по размер санкции на България за парите за т.нар. “селски туризъм”, които ДФ “Земеделие” е разплатил през програмния период 2007-2013 г. Санкциите са заради установени нарушения и закупуване на луксозни возила, АТВ-та, мотори и дори плавателни съдове, които вместо за туризъм, били ползвани за лични цели от бенефициентите. Според твърденията на България ще бъдат наложени глоби и заради инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници, които са били финансирани също по земеделската програма.

От Министерство на земеделието и храните отрекоха да имат информация за подготвяни санкции от страна на ЕК. Единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата селска програма, уточниха от МЗХ.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички