Брюксел ни обеща 7,5 млрд.евро за земеделие


Брюксел ни обеща 7,5 млрд.евро за земеделие
Снимка: Gettyimages

5307

В българското земеделие ще бъдат инвестирани 7,5 млрд.евро през следващите 6-7 години. Това каза пред журналисти в Европейската комисия в Брюксел еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, предаде "Фокус".

По думите му нивото на изпълнение за България по програмите за предишния период е задоволително от гледна точка на ЕК. „Това са големи инвестиции наистина. Около 4 млрд. евро са директни плащания, другите са по оперативните програми за развитие на селските райони. Това дава възможности да се помага на производителите. Има възможност за подпомагане на сектори, които изпитват затруднения“, каза още еврокомисарят Хоган.

 Според него нивото на грешките и спрените средства по програмите за България са незначителни. „Плащанията през следващите 7 години остават като при предходния програмен период за 2007-2013 година”, каза още Фил Хоган.

Производителите на череши и други летни плодове може да бъдат включени в програмата за подпомагане на земеделците на Европейската комисия заради ембаргото срещу Русия, допълни Хоган. Все още обаче мярката подлежала на обсъждане в комисията.

В момента тече обсъждане на продължението на програмата за подпомагане с другите европейски дирекции, обясни комисарят. В края на седмицата той ще бъде на посещение в София.

Все още е рано да се говори за определена сума, която би получил един производител, тъй като не е определен бюджетът, допълни Хоган.

Много малко от българските земеделски производители биха имали обаче шанс да получат директни компенсации заради ембаргото, обясни комисарят. „Износът на България като земеделска продукция за Русия е малък. При вас рискът идва от това, че големи износители като Полша и Румъния могат да потърсят пазар за непродадената си продукция в България и така да навредят на българските фермери“, обясни Хоган.

Заради това продължението на програмата щяла да е насочено главно към изкупуване и блокиране на определени количества продукция от Полша и Румъния.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички