Брюксел обсъжда нов регламент за агрохранителната верига


Брюксел обсъжда нов регламент за агрохранителната верига
Снимка: БГНЕС

2302

Нов регламент за агрохранителната верига се обсъжда в Брюксел. Целта е постигане на по-голяма защита за доходите на фермерите, които трябва да получат от крайната цена на своето производство. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева след последното заседание на Съвета на министрите на земеделието в ЕС в Брюксел, пише Агрозона.

По думите на министър Танева тази тема е много болезнена както у нас, така и в други държави. Европейската комисия (ЕК) от своя страна показа желание и воля да реши въпроса като се регламентират правилата за движението на произведената храна до крайния потребител.

На въпрос дали политиката за намаляване на производителността на доброволен принцип няма да доведе до спад в производството на мляко и подмяната му със сухи заместители, министърът заяви, че секторът е частен, но не се притеснява, че ще има недостиг.

„Процесът по отношение на замяната на суровото мляко със сухо, концентрирано, а в определени продукти и с растителни заместители, е процес, който тече независимо от обема на произвеждане на сурово мляко”, поясни Танева.

Засилването на позицията на фермерите в хранителната верига в ЕС е основен приоритет на словашкото председателство на Съвета на ЕС в момента.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички