Бъчварова: МЗХ може да компенсира земеделците заради градушките


Бъчварова: МЗХ може да компенсира земеделците заради градушките
Снимка:

1832

МЗХ може да покрие част от загубите на земеделските производители заради градушките и ние ще настояваме това да се случи, заяви днес на брифинг в НС депутатът от БСП лява България Светла Бъчварова, предаде БГНЕС.

Може би се питате защо земеделските производители не са застраховали овощните градини, за да могат да получат компенсации, но се оказа, че въпросът е много сложен. Застраховане има, но те застраховат за време, когато няма риск, а разходите за евентуални щети покриват много малки загуби- застраховат се площи, но не и продукция, поясни Бъчварова. И обеща от БСП лява България да подготвят законодателни предложения, които да са в интерес на земеделските производители при риск за продукцията им от неблагоприятни климатични условия и градушки.

Бедствието на 26 срещу 27-ми май, което нанесе големи загуби на нашето производство, заяви и Кирил Димитров, производител на череши, ябълки, сини сливи и праскови, който бе поканен в НС. Той от 53 г. се занимава със земеделие, но такива порои не помни да е имало досега и такова бедствие за стопаните. Той призова щетите да се признаят за бедствие и земеделските производители да бъдат обезщетени, както е необходимо, за да се запазят овощните градини и за следващите поколения. Димитров говори и за разрухата в този сектор, който се руши от година на година.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички