България губи стотици милиони от нелегална търговия със зеленчуци


България губи стотици милиони от нелегална търговия със зеленчуци
Снимка: БГНЕС

3240

Държавата губи стотици милиони левове от нелегалната търговия с плодове и зеленчуци. Нарушителите не плащат данъци, подбиват цени и влияят зле на цялата пазарна среда. Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища в интервю за в. „Труд“.

Около 2000 нелоялни търговци циркулират в страната, най-активни са през пролетта и лятото. Те продават стока без документи, укриват ДДС, изобщо не плащат осигуровки и данък общ доход. Стоката им често достига до търговските вериги, а оттам и навсякъде на пазара на дребно.

Нелоялните търговци са вредни и за българските производители – те подбиват цените и са нелоялна конкуренция на редовите земеделци.

Премахването на нелоялните търговци от пазара е изключително важно. Държавата полага усилия в тази насока, но са нужни допълнителни законови промени.

Решение на проблема са и по-силни сдружения на земеделските производители. В това отношение страните от Северна Европа са доста добър модел за подражание.

Световната практика за обединение в бранша е доста ефективна – съкращава веригата от нелоялни практики, почти неутрализира сезонните колебания, нормализира пазара и най-вече позволява на търговците да се съревновават с умения, а не с тактики.

Друг сериозен проблем е представянето на чуждестранна земеделска продукция за българска, с което се заблуждават потребителите. „В момента албански краставици се предлагат за български на пазара и няма шанс да ги различиш на външен вид“, посочва Иванов.

Българските и вносните плодове и зеленчуци не се различават на външен вид, затова потребителите трябва да се информират за произхода на стоката от търговеца, препоръчва той.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички