Българските млекопроизводители се готвят за протест срещу Брюксел


Българските млекопроизводители се готвят за протест срещу Брюксел
Снимка: Thinkstock/Guliver

2849

Ако не получат компенсации от Европейската комисия заради загубите си от руското ембарго, родните млекопроизводители са готови на протест, но този път срещу Брюксел. Това съобщи Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, пред "Стандарт".

Браншът иска спешна среща с премиера Бойко Борисов, която според Синапов дори е трябвало да се случи по-рано.

Всички останали европейски държави бяха компенсирани по някакъв начин за загубите си от руското ембарго от ЕК. Единствено България за трети път получава отказ. Защо се случва това, питат се българските фермери. Синапов е категоричен, че това решение на Брюксел е необяснимо и дразни всички от бранша. Според него в крайна сметка трябва да стане ясно дали българският фермер е европейски или не. Логично е ЕК да намери начин да компенсира и нас, след като помага на съседните ни държави, смята Синапов.

На срещата си с премиера браншът ще поиска с общи усилия да бъдат защитени интересите на родните фермери - производители и преработватели. Фермерите са убедени, че ще получат подкрепа от Борисов, защото досега винаги са срещали разбиране от него и от земеделския министър Десислава Танева. Изкупната цена на млякото у нас продължава да е толкова ниска - 20 ст. за литър, и животновъди търпят загуби с часове, обясни Синапов.

Загубите са огромни и всеки ден фалират ферми. Затварят се такива, в които държавата е инвестирала досега. Попадат в бездънна яма, въпреки че отдавна предупреждавахме за тези последствия, алармира Синапов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички