Българските плодове и зеленчуци изчезват от пазарите догодина?


Българските плодове и зеленчуци изчезват от пазарите догодина?
Снимка: Thinkstock

2489

През 2015-а година на нашите пазари няма да има никакви български плодове и зеленчуци. За това предупреждават 11 неправителствени организации в сектор "Овощарство и зеленчукопроизводство", които обединяват над 200 хиляди малки стопанства у нас. Причината е предвидено намаляване на субсидиите за следващия програмен период, предаде БНР.

"С решение от 1-ви август тази година на последното заседание на Комитета по земеделие беше решено българските производители на плодове и зеленчуци да бъдат ощетени при предвиденото разпределение на субсидиите по схемата "Обвързана подкрепа между уязвими сектори за периода 2015-2020 година". Това пишат в отворено писмо земеделците и предупреждават, че това ще ги принуди да намалят рязко производството си, тъй като няма да са конкурентни нито на европейския, нито на вътрешния пазар, залят от добре субсидирана гръцка, турска и македонска продукция. Освен това ще се наложат съкращения в сектора, осигуряващ най-много работни места в земеделието.

Последната надежда на производителите на плодове и зеленчуци е предстояща среща в Министерството на земеделието, на която те ще се опитат да убедят българските власти да направят корекция в заявеното разпределение на субсидиите.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички