Българското вино трупа популярност сред европейците


Българското вино трупа популярност сред европейците
Снимка: iStock/Guliver

3778

Българското вино става все по-търсено на европейските пазари. Консумацията му се увеличава във Великобритания, Дания и Нидерландия. Продажбите в Русия намаляват, но тези в САЩ бележат ръст. Това заяви секретарят на Асоциацията на българските винопроизводители Росица Касабова.

Китай е голям пазар, но там основно се консумира по-нисък клас вино от сорта на по-леките и трапезни напитки. Като цяло интересът от чужденците към нашенските сортове мавруд, рубин и памид се увеличава.

Производителите на вино са притеснени от дъждовете и от евентуални градушки, които могат да нанесат поражения върху реколтата.

"През последните дни масивите редовно се пръскат, за да предпазят гроздето от различни болести. Проблем има и с бързото и масово избуяване на треви и плевели, затова сме засилили агротехническите мероприятия", каза още Росица Касабова пред "Дарик".

"Държавата трябва още по-строго да затегне мерките срещу сивия сектор във винопроизводството. Нека има домашно вино, но то да бъде само за лична консумация", допълни Касабова.

По думите ѝ трудно може да се намери качествено българско вино на цена под 6-7 лв. бутилката. В цената му, освен стойността на самата течност, са включени разходи за самата бутилка, етикет, тапа (капачка), процедура на съхранение и бутилиране, данъци, заплати и осигуровки. Има вина от новия свят, чиито цени са от 5 до 7 лв. и качеството на съдържанието е добро.

Причините за този факт са две: обикновено това е рекламна или промоционална кампания за привличане на потребители, както и финансово подпомагане на производителите на държавно ниво - нещо, което в България липсва.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички