Цената на биомеда достигна рекордни стойности


Цената на биомеда достигна рекордни стойности
Снимка: pixabay.com

3143

Най-скъпият биологичен мед в момента е в Добричко. Там изкупната цена на сладкия продукт от акация достига до 11 лв./кг на едро. Това каза Петко Симеонов, председател на Сдружението по биологично пчеларство.

Миналата година акациевият биомед се търгуваше средно по 6 лв./кг, допълни Симеонов пред fermer.bg.

Причината според него, освен лошия сезон и ниските добиви, е опитите на нови прекупвачи да стъпят на пазара и целенасочено дават по-високи цени.

Симеонов добави, че контрагентите, с които работи от по-дълго време, дават цена от 9 лв./кг и такава е средната цена за биологичен акациев мед за страната.

Медът от липа все още не е изваден и към момента не може да се каже какъв добив ще има от него и съответно в каква посока ще се движи цената му.

„Иначе медът от слънчоглед и рапица сега върви около 6 лв./кг“, допълни Симеонов. Той каза, че в Европа акациевият мед се търгува между 6 и 6.50 евро/кг. Реализацията на мед от липа или букет в страните от Европейския съюз е за около 5 – 5.50 евро/кг.

„Изнасяме за Япония. Там има добро търсене на български продукти и български мед. Цените са малко по-добри от тези в Европа, но като цяло са близки. Там проблемът е с пътуването, защото стоката пътува два месеца и докато я освободят от митницата стават два месеца и половина“, разказа Симеонов.

Според него проблемът в сектора е, че самите производители са доста малки и не са кооперирани. Това дава възможност на различни прекупвачи на мед да спекулират с цените.

„Моето мнение е, че директното субсидиране не води до нищо хубаво. Това е абсолютна непазарна намеса и изкривяване на пазара. По-скоро трябва да се направи стимулиране на кооперирането между производителите и подобряване на тяхната конкурентоспособност. Всичко останало е изключително неустойчиво и със сигурност ще има доста вредни последици за сектора“, заключи производителят.

Цената на конвенционалния мед от акация в момента е около 7 лв./кг, обясни Михаил Михайлов председател на Обединен български пчеларски съюз. Според данните, с които той разполага, рапичният мед се търгува за 6.20 лв./кг.

„Към момента няма прогноза за липовия и слънчогледовия мед, но тенденцията сигурно ще се запази и след като е завишена цената на тези, които вече са на пазар, очакваме изкупната цена и на тези, които предстои да извадим, да е висока“, каза Михайлов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички