Цената на тютюна се срина


Цената на тютюна се срина
Снимка: Getty Images/Guliver

1071

Стойността на изкупувания у нас тютюн се срина до 3.80 - 4 лева, което е най-ниското ниво през последните 15 години. Над 30 процента от производителите в Гоцеделчевско са заявили, че се отказват от поминъка и напускат държавата. Това предаде БНР.

С първите дни на новата година трябваше да започне масовото изкупуване на тютюна с ясен график на комисиите по населените места. Тъй като това не се случи, председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов поиска спешна среща с представителите на фирмите, които имат договори в района.

"Това, което се уточнихме е в рамките на 10 дни доста тютюн в населените места да бъде изкупен, да бъде приключено в някои от населените места изкупуването. Тази година сме много ощетени. Това не се е случвало може би от 15 години. Цената е изключително ниска. Хората вече са стигнали до отчаяние и казват, че повече с тютюн няма да се занимават. Голям брой семейства искат да напуснат държавата. 30-35% смятам, че ще оставят тютюна", заяви Мименов.

На работна среща утре в Гоце Делчев ще бъдат обсъдени конкретни предложения за промени в Закона за тютюна, които да бъдат включени в проекта на земеделското министерство. Законът трябва спешно да влезе в пленарна зала, категоричен е Мименов. По думите му това трябва да се случи най-късно до засаждане на новата реколта.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички