Цената на виненото грозде достигна 1 лев


Цената на виненото грозде достигна 1 лев
Снимка: Getty Images / Guliver

5098

Виненото грозде стигна левче. Това показват разчетите на производителите в началото на изкупната кампания за тази година, пише "Стандарт".

По 1,05 лв. за килограм върви гроздето за вино и на пунктове в Кюстендил. Сезонът вече е открит, независимо от слабата реколта в този регион. Производители и прекупвачи предлагат сортовете мерло, каберне, мавруд, димят и широка мелнишка на няколко места, извън традиционния селскостопански пазар в града. Продукцията се доставя от цялата страна. По-евтино върви памидът и хората, които правят вино за домашна консумация, го предпочитат засега.

Търговците предлагат на място смилане на плода и безплатен транспорт в рамките на града. На пунктовете има дори съдове като допълнително улеснение за клиентите. Капацитетът на смилащите машини е около един тон за час, но най-често се купуват по 100-200 кг. Цената не притеснява мераклиите, споделят продавачи и уверяват, че качеството на плода е много по-добро от миналата година. Сега заложеното вино ще се пие след около два месеца, но ако се чакат по-ниски цени, ново вино ще има чак за Коледа, предупреждават на пазара, а и се предполага, че гроздето ще става по-скъпо и заради очаквания внос.

В страната изкупната цена на винените сортове грозде тази година е между 65 и 95 ст./кг. Цената започва да се разиграва, защо миналата седмица за района на Стралджа производители твърдят, че търговци са обявили цени около 30-40 ст/кг грозде. "Това е просто немислимо. При разходи 300 лв/дка, няма как да продаваме на 30 ст.", коментираха те. И допълниха, че миналата година винзаводите обявиха за нулева година, понеже имаха налични количества, които можеха да ги спасят за тази година. Сега обаче нямат суровина, с която да работят. "Търсене от тяхна страна има – и при нас идваха и се надявам, че това ще бъде цената – 55 – 95 ст/кг.", коментираха още те.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички